Quantcast
Channel: Värt Att Veta – IT–tips för dig som jobbar på LiU
Viewing all 251 articles
Browse latest View live

God jul


Samarbetsrum i Lisam

$
0
0

Samarbetsrum i Lisam är praktiskt om du och dina kollegor vill ha en gemensam yta för dokument, diskussioner, kalender o dyl. Kanske är det för din forskargrupp eller för hela avdelningen? Enda kravet är att de som ska komma åt rummet har ett aktivt LiU-id. Alla anställda och studenter vid LiU kan själva skapa samarbetsrum.

Skapa ett samarbetsrum

  1. Gå till http://lisam.liu.se och logga in med ditt LiU-id.
  2. Klicka på “Mina samarbeten i vänstermenyn”.
  3. Klicka på knappen “Skapa ett samarbetsrum”.
    Skapa samarbetsrum
  4. Klicka på “Skapa ett samarbetsrum”.
    Skapa samarbetsrum
  5. I fältet “Titel” fyller du i namnet på ditt samarbetsrum.
  6. Om du vill kan du fylla i en beskrivning till rummet i textfältet.
  7. Välj språk.
  8. Välj typ av samarbetsrum.
  9. Klicka på “Skapa”.
    Skapa samarbetsrum
  10. Du får nu information om att ditt samarbetsrum håller på att skapas. När rummet är färdigt får du ett mejl där det står att din webbplats är färdig att användas. För att komma till rummet följer du länken i mejlet eller klickar på “Mina samarbeten” i Lisam och välj ditt rum i listan du får upp.

Nu är rummet färdigt att börja användas och du kan lägga till övriga medlemmar.

Manual och kurs

Här finns en fullständig manual för hur du anpassar rummet som du vill ha det och hur du hanterar behörigheter. Samarbetsrum manual (pdf)
(Beskrivning och bilder ovan är lånade ur manualen.)

Det finns också en kurs att gå på LiU-IT för dig som vill lära dig mer om hantering av samarbetsrum i Lisam.
Kursen hittar du här: https://old.liu.se/insidan/it/utbildning/vara-it-kurser/lisam-samarbetsrum

//Emma

Skapa en ifyllbar blankett

Varför jag använder OneNote

Självrättande test i Lisam

$
0
0

I Lisam finns en funktion för att göra självrättande Test. Du kan göra test både som lärstödjande moment eller betygsgrundande.

 

Det finns ett flertal frågetyper att välja mellan, till exempel…

 

Flervalsfrågor

 

Fylla i luckor

 

Para ihop bild och text

 

Läs mer om hur du skapar ett test i din kurs i Lisammanualen. (Du behöver vara inloggad i Lisam för att komma åt manualen)

 

Jag rekommenderar IT-kursen Lisam – Kursrum Avancerad som ger en djupare genomgång i Inlämningar, Bedömningsöversikt, Test och Anmälningar. På LiUs intranät kan du läsa om hela utbudet av IT-kurser.

 

Lycka till! /Stina

Filma med mobilen – del 1

$
0
0

Numera går ju alla omkring med en filmkamera i fickan, nämligen mobilen. Kanske vill du göra en kort informations- eller instruktionsfilm som du snabbt kan få ut till kollegor eller studenter?

Den här filmen från Helsingborgs stad lär dig hur du får bra bild och ljud när du gör din film.

Meet-o-Matic – istället för Doodle

$
0
0

Behöver du boka in ett möte med flera personer med fulla kalendrar? Vill du slippa mejlrundor med svarsrundor och nya mejl och tidsförslag? Du kanske brukar använda Doodle?
Enligt LiU:s nya IT-säkerhetspolicy är det INTE tillåtet att använda Doodle vid LiU.

“Vad ska jag använda då?” tänker kanske du…

Meet-o-matic

Ett bra alternativ kan vara Meet-o-matic som finns inom LiU. Det är enkelt att använda och kan användas oavsett om deltagarna finns vid LiU eller inte. Det enda som krävs är att den som lägger upp mötesbokningen har ett LiU-id.

Så här fungerar det:

Gå till Meet-o-matic och logga in med ditt LiU-id.

startsida Meet-o-matic

 

Välj ett bra namn på ditt möte.

Om tiderna som finns från början i kalendern du ser ovan inte passar kan du välja att anpassa dem genom att klicka på knappen “Customize” under punkt 2.

 

Anpassa kalendern

 

Här kan du välja egna tidsintervall och lägga till fler månader om du behöver. När du är klar, klicka “update calendar”. Klicka sen i de rutor som motsvarar de alternativ du vill ha. När du är klar klickar du på “Create the meeting”.

Nu skickar systemet ut två mejl till dig. Ett är för dig som administratör av mötesbokningen och det andra är till för att skicka vidare till dem du vill bjuda in. Du dirigeras också om till en webbsida där samma länkar finns.

 

Länkar till mötesbokningen

 

Svara på en mötesförfrågan i Meet-o-matic

Den som ska svara på din förfrågan får en länk av dig via e-post. När de följer länken kommer de till denna sida:

 

Svarssida för möte

 

Här ska personen fylla i sitt namn, klicka i de tider som passar, lämna ev kommentarer och en e-postadress (valfritt). När han/hon har tryckt på “submit” dyker svaret upp i systemet om du följer din administratörslänk till mötet.

 

sammanställning

 

Meet-o-matic visar dig hur dina deltagare har svarat och eventuella kommentarer de lämnat. Meet-o-matic visar dig också vilket alternativ som flest deltagare har markerat så du enkelt ser vilken tid som passar flest.

Hoppas detta kan hjälpa dig att boka in ditt nästa möte!

/Emma

Mötesbokning i Outlook

$
0
0

Outlook har ett praktiskt system för mötesbokning. Allra bäst fungerar det om de flesta man ska bjuda in finns inom din egen organisation (LiU i vårt fall) och även använder sin Outlook-kalender. Då kan Outlooks schemaläggningsassistent hjälpa till att finna en lämplig mötestid då alla kan vara med. Men det fungerar även att använda oavsett om mottagarna finns inom LiU eller om de använder Outlook eller inte.

Fördelen för dig som bjuder in är att du kan samla information om vilka som tackat jag på ett ställe och enkelt kan kommunicera med deltagarna. Fördelen för den som får inbjudan är att det läggs till automatiskt i kalendern utan att denne själv behöver skriva in det.

I filmen visar jag hur det går till.

(Filmens längd 7:05. Klicka här eller på vimeo-loggan nere i hörnet för att se filmen i full storlek.)

 

I filmen visas exempel på hur det ser ut på PC. Funktionerna är samma i Outlook för Mac men menyerna ser lite annorlunda ut. Så här ser schemaläggningsassistenten ut:

schemaläggningsassistent på Mac

/Emma


Synkronisera dokumentbibliotek med Lisam

Fördröj leverans av e-post

$
0
0

Ibland vill du kanske förbereda ett e-postmeddelande men skicka iväg det vid ett senare tillfälle. Det går utmärkt att göra i Outlook.

Skriv ditt meddelande precis som vanligt:

Fördröjd leverans

 

Gå till fliken “Alternativ” och välj “Fördröj leverans”

Fördröjd leverans

 

I dialogrutan som dyker upp kan du ställa in dag och tid då mejlet ska skickas iväg.

Ställ in datum och tid

 

Klicka sen på “skicka” precis som vanligt. Brevet ligger kvar i din Utkorg fram till den tidpunkt då du ställt in att det ska gå iväg. Datorn behöver inte vara igång den tid då brevet ska gå iväg. Det skickas ändå från servern.

Om du vill göra ändringar i brevet eller skicka iväg det direkt öppnar du bara brevet från Utkorgen och gör dina ändringar. Vill du att det ska gå iväg direkt går du in i Fördröj leverans igen och tar bort krysset ur rutan. Stäng och skicka iväg på vanligt sätt. Om du ångrar dig och inte vill skicka iväg meddelandet längre är det bara att ta bort det från Utkorgen.

//Emma

Svara till annan mottagare i Outlook

$
0
0

Skickar du ibland e-post på uppdrag åt andra? Då är det vanligt att mottagarna skickar svar och frågor till dig istället för till den som egentligen kan besvara dem. I Outlook kan du ställa in så att breven automatiskt skickas till en annan mottagare när någon trycker på “svara”.

Så här gör du:

Skriv ditt brev och lägg till mottagare precis som vanligt. Gå till fliken “Alternativ” och välj “Direktsvar till”

Direktsvar till

 

Kryssa i rutan “Skicka svar till” och fyll i vem du vill att svar på brevet ska gå till. Det går att ha flera mottagare. Du själv behöver inte vara med alls.

Välj mottagare

 

På det här sättet går eventuella svar på ditt brev direkt till någon annans adress och eventuella frågor kan komma till rätt person direkt utan att du behöver vidarebefordra breven manuellt.

/Emma

Skärminspelning i Powerpoint

$
0
0

I Powerpoint 2013 och 2016 för windows finns en funktion för att spela in vad du gör på hela eller delar av din skärm. Praktiskt om du i din presentation vill kunna spela upp en sekvens där du visar något du gör på datorn – kanske från en webbsida eller hur ett visst program fungerar.

Så här fungerar det:

Ta fram den bild i ditt bildspel där du vill ha filmsekvensen. Gå till fliken “Infoga” och välj “Skärminspelning”.Fliken infoga

 

I den kontrollpanel som kommer upp kan du välja att markera den del av skärmen du vill spela in och om du även vill spela in ljud till sekvensen och om pekaren ska synas eller inte. De grå markeringarna betyder att alternativet är aktivt.

Ställ in alternativ

 

När du är klar med inställningarna trycker du på “Spela in”. Du får då upp en nedräkningsruta som räknar ner från 3 till 1 och din inspelning startar. För att stoppa inspelningen trycker du Windows-flagga + Shift + Q. Då infogas klippet på din bild i Powerpoint. I nederkant hittar du play-knapp och status-bar som visar hur långt klippet spelat. I övre menyn kan du ställa in olika saker för ditt filmklipp. T ex om du vill ställa in en särskild stil eller ramlinjer och dylikt.

Klippet är infogat i powerpoint

 

Byter du till fliken “Uppspelning” kan du bearbeta ditt klipp. Här kan du till exempel ställa in hur klippet ska spelas upp (automatiskt när du bläddrat till bilden eller om du vill klicka igång det). Här kan du också klippa bort material i början och slutet av klippet – trimma.

Redigera ditt klipp

 

Genom att dra i den gröna och röda markören kan du ta bort material i början och slutet av klippet. Det går dock inte att klippa bort sekvenser mitt i.

Trimma videoklippet

 

Du kan också exportera filmklippet från Powerpoint. Högerklicka på filmen och välj “spara media som…”. Välj plats på datorn som vanligt och spara. Formatet blir en vanlig mp4-fil som du kan använda som vilken filmfil som helst.

Exportera fil

 

//Emma

Inkorgsregler i Outlook

$
0
0

I Outlook kan du skapa mappar för att sortera dina mejl. Visste du att du även kan skapa regler för att automatiskt styra in en viss sorts mejl i en mapp?

 

Börja med att skapa den mapp dit dessa mejl ska hamna. Högerklicka på Inkorg och välj Ny mapp…

 

 

Jag döper mappen till Fakturor.

 

 

Jag letar upp ett sådant typ av mejl som jag framöver vill hantera. I det här exemplet är det ett mejl som kommer från min kollega Marie varje gång hon vill att jag ska hantera en faktura i Raindance. I fliken START klickar jag på Regler – Skapa regel…

 

 

Sedan fyller jag i detaljer om vilka sorts mejl regeln ska skapas för. Samt vad som ska göras med dem. I det här fallet väljer jag att alla mejl som kommer från Marie vars ämnesrad innehåller texten Ny Leverantörsfaktura ska sorteras till mappen Fakturor. Klicka slutligen på knappen OK.

 

 

/Stina

Grupper i Lisam

$
0
0

Grupper i Lisam kan användas till mer än att bara skapa Grupprum.

 

I den här filmen dyker jag lite djupare i vad man kan göra med Grupper. Jag kommer att visa:

 

  • Hur man skapar grupper som får tillgång till ett eget rum.
  • Hur man fördelar studenter i grupper.
  • Vad som är skillnaden mellan Grupprum och Kursmomentrum.
  • Hur studenterna själva kan dela in sig i grupper i Anmälan.
  • Hur grupper kan användas i inlämningar.

 

Jag visar hur detta ser ut både från lärarens och studentens konto.

 

(Videons längd 13:13. För att se videon i full storlek, klicka här eller på Vimeologgan nere i hörnet)

 

Grupper i Lisam from Stina Hellberg on Vimeo.

 

/Stina

Vänstermenyn i ett Lisamrum


Skapa en föreläsningsserie med test i Lisam

$
0
0

I den här filmen visar jag hur man kan göra en föreläsningsserie i Lisam. Efter varje inspelad föreläsning ska studenten svara på ett antal testfrågor. Studenten kan bara gå vidare till nästa avsnitt när alla frågor är rätt besvarade.

Filmerna i föreläsningsserien är inspelade i PowerPoint. Se Emmas instruktionsfilm om hur man gör det.

(Videons längd 9.30. För att se videon i full storlek, klicka här eller på Vimeologgan nere i hörnet)

Skapa en föreläsningsserie med test i Lisam from Stina Hellberg on Vimeo.

 

/Stina

Anmälningslista i Lisam

$
0
0

Lisam har en funktion för att skapa anmälningslistor där studenter kan anmäla sig till aktiviteter. För varje aktivitet kan du lägga in tillfällen, med möjlighet att begränsa hur många studenter som anmäler sig till varje.

Det är även möjligt att låta studenter göra gruppindelningar genom att låta dem anmäla sig till grupper som du skapat i Medlemmar och grupper.

I filmen visar jag hur man skapar en anmälningslista till en aktivitet samt en gruppanmälningslista.

(Videons längd: 4:41. Klicka här eller på Vimeologgan nere i hörnet om du vill se den i större format >>)

Anmälan i Lisam from Stina Hellberg on Vimeo.

Kom igång med Zoom – inställningar

$
0
0

Innan du börjar använda Zoom för dina videokonferenser eller distansutbildningar kan det vara bra att göra några grundläggande inställningar. I den här filmen visar jag några som är bra att ändra på. Du kan givetvis ändra på fler eller färre om du vill!

(Videons längd: 4:24. Klicka här eller på Vimeo-loggan nere till höger för att se filmen i större format.)

Länkar i filmen

Min-IT: http://minit.liu.se

Zoom: http://liu-se.zoom.us/

Utbildning

LiU IT-utbildningar har kurser i Zoom, dels på Didacticum och dels som beställningsutbildning där läraren kommer ut till dig och dina kollegor och håller utbildningen på plats.

Till kurserna på LiU IT-utbildningar >>

Skärminspelning och videoredigering med Camtasia

$
0
0

Camtasia är ett populärt program för att göra skärminspelningar och redigera video.

 

Jag (Stina) använder alltid Camtasia för att spela in och redigera mina instruktionsfilmer. Jag upplever det som relativt lätt att använda och med mycket bra funktionalitet. Om du också arbetar med att skapa film så kan Camtasia vara ett värdefullt verktyg för dig.

 

I Camtasia får jag en bra visuell överblick över mitt videoprojekt. Samtidigt som jag redigerar ser jag en förhandsvisning av filmen (1). På tidslinjen (2) kan jag styra exakt när något ska hända i min film samt trimma och dela upp mina videoklipp. Om filmprojektet innehåller ljud så syns det också som ett ljudspår (3), och jag kan enkelt klippa bort delar av ljudet som inte blev bra.

 

 

Företaget som ligger bakom Camtasia heter TechSmith. De har spelat in videoguider som hjälper dig att komma igång med programmet. Det är korta, välproducerade guider som är lätta att följa.

 

Du hittar Camtasias videoguider här.

 

LiUs IT-utbildningar erbjuder numera kurser i Camtasia. Det finns två schemalagda tillfällen under våren. Om ni är en arbetsgrupp på minst tre personer så går det även att beställa ett särskilt kurstillfälle bara för er.

 

Information om kursen hittar du här.

 

Det är möjligt att prova Camtasia gratis i 30 dagar. Ladda i så fall ner programmet via MinIT. Bestämmer du dig för att köpa en licens så kostar det ca 250 euro per användare. Om du behöver en licens så kan det beställas via programvaruansvarig på din institution, efter godkännande från din närmaste chef.

 

Lycka till med dina filmprojekt!

/Stina

Kom igång med Zoom – grunderna

$
0
0

Zoom har ersatt Adobe Connect som system för distansundervisning och videomöten vid LiU. I den här filmen går jag lite kort igenom grunderna i hur du startar ett videomöte, hur du schemalägger möten och bjuder in deltagare via Outlook. Vi tittar också på grundfunktionerna i programmet.

LiU-IT utbildningar har kurser i Zoom för dig som vill veta mer. Du hittar tider och anmäler dej här >>

(Videons längd: 10:53. Klicka här eller på Vimeo-loggan nere till höger för att se filmen i större format.)

Kom igång med Zoom from LiU Medicin & Hälsa on Vimeo.

Viewing all 251 articles
Browse latest View live